.png)
Reference: Gallo G, Mateo-March M, Gotti D, Maunder E, Codella R, Ruggeri P, Faelli E, Filipas L. The Weekly Periodization of Top 5 Tour de France General Classification Finishers: A Multiple Case Study. Int J Sports Physiol Perform. 2023 Sep 14;18(11):1313-1320. doi: 10.1123/ijspp.2023-0142. PMID: 37709277.
Van basis naar prestaties
De opbouwfase is waar het echte werk begint. Tijdens deze fase nemen zowel de intensiteit als de complexiteit van de trainingen toe. Het weekvolume ligt iets lager dan in de voorbereidingsfase, meestal tussen de 18 en 25 uur per week, maar de focus verschuift naar een combinatie van duurtraining en gestructureerde intensieve sessies.
Meer intensieve intervallen
Renners werken in deze fase aan hun VO2-max en drempelvermogen. Dit betekent dat de trainingsweken vaak zijn gevuld met intensieve intervallen, zoals 3-5 minuten VO2-max sessies en langere lactaatdrempeltrainingen van 8-15 minuten.
Duurtraining blijft belangrijk
Ondanks deze hogere intensiteit blijven lange ritten van 5-6 uur een belangrijk onderdeel, zij het vaak aangevuld met tempo-intervallen om het aerobe systeem te blijven stimuleren.
Waarom een lager volume?
Het weekvolume wordt bewust verlaagd ten opzichte van de voorbereidingsfase om voldoende hersteltijd in te bouwen tussen de zware sessies. Dit maakt de opbouwfase zowel fysiek als mentaal uitdagend, maar essentieel om de prestaties naar een hoger niveau te tillen.